Franta

Sa invatam putin de la altii!

In urma atentatelor relativ numeroase de acest an, Franta a inceput sa fie ocolita de turisti! Ma rog, in mare, statistic http://www.lefigaro.fr/conso/2016/07/29/05007-20160729ARTFIG00171-le-tourisme-en-berne-au-mois-de-juillet.php . Adica foarte concret, sunt mult mai putini turisti decat in anii trecuti si acei turisti cat sunt cheltuie mai putin decat in anii trecuti. Asta inseamna ca aduc venituri mai mici industriei turismului, fapt ce a starnit ingrijorarea patronatelor si mania sindicatelor din ramura. Extraordinar! Sa facem insa o mica analiza, mica de tot!

Un fapt trecut cu dibacie sub tacere de presa este repartitia turistilor intre oras si mediul rural, intre nord si sud, global intre partea bogata si cea saraca a Frantei. In marile orase, e clar, oamenii nu mai vin pentru ca Franta nu a reusit sa ii faca se se simta siguri. Oricand un arab (cetatean francez, ca sa fie si mai frumos) isi poate pune bomba pe burta si iesi la vanatoare, si asta nu da incredere turistilor! Degeaba patruleaza Legiunea Straina garile si aeroporturile, Legiunea Straina nu mai e ce-a fost, nici Franta nu mai e ce-a fost! In acelasi timp insa nordul rural, in special periferic (mare, munte) este invadat de turisti. Asta place unora si displace altora. Place pentru ca cei care traiesc din turism au un an bun, fac profituri si vor avea o iarna indestulata. Displace celor care nu traiesc din turism (agricultori, industriasi, cetateni normali) pentru ca odata cu valul de turisti au aparut in zona tarania, conflictele in trafic, hotia si altele asemenea. Imi petrec timpul in nordul Frantei de mai bine de zece ani, aproape douazeci de ani, ca sa nu vorbesc prostii, si nu am vazut niciodata un asemenea aflux de turisti! Si nici prietenii mei francezi. Se pare ca ce s-a pierdut intr-o parte s-a castigat cu dobanda in alta.

Un alt fapt trecut cu desavarsire sub tacere de presa este acela ca nu numai terorismul a contribuit la scaderea activitatii in turism. Orase murdare, functionari nesimtiti si agresivi, greve fara numar, infrastructura turistica degradata, autoritati tembele, toate acestea fac orasele franceze din ce in ce mai putin atractive. Si mai e ceva, o vacanta in vranta costa de trei ori mai mult decat o vacanta in Turcia sau in Portugalia. Si turcii stiu cum sa fac turism, portughezii de asemenea, ca sa nu mai vorbim de greci, tunisieni, egipteni (nu azi) sau altii.

Si atunci ce ar fi de invatat de aici? Pai ar fi de invatat ca nu trebuie sa iti omiti identitatea, sa incerci sa fugi de munca, sa te amesteci unde nu iti fierbe oala si sa faci din minciuna politica de stat. Cam atat, numai lucruri de bun simt, nimic altceva. Sa auzim si de bine!

Apreciati acest articol

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

Leave a Reply