UE

Esecul Europei sociale (8)

Asa cum anuntam in articolul trecut anii ’60 (si ’70) au fot in Europa cel putin plin de evenimente in toate domeniile, dar cel mai importante cred ca au fost transformarile sociale. Europa nu era nici macar la acea vreme deconectata de lume, asa ca evenimente notabile din exterior aveau ecouri puternice in Europa si invers, si Europa a nascut ceva valuri in lumea intreaga.

Un eveniment neplacut care a bulversat intreaga lume a fost construirea zidului Berlinului in 1961. Sincer, privind in urma este greu de inteles rationamentul de o imbecilitate pura care a dus la construtia lui. Bineinteles, cetatenii Berlinului de Est nu apreciau pozitiv comunismul introdus de Armata Rosie si isi incercau norocul in Vestul decadent si putred. Nu trebuie uitat faptul ca Berlinul de Vest era oarecum in mijlocul RDG-uluis si pastra oarecum vie speranta reintregirii Germaniei. Incarcatura emotionala trebuie sa fi fost sfasietoare, bine macar ca prin alte parti lucrurile stateau un pic altfel.

Prin 1962 Europa s-a trezit ca vrea politica comuna in agricultura. Cat de bine a fost gandita se vede azi, mai toti micii producatori inchizand pravalia. La inceput a fost insa mai bine, mult mai bine, agricultorii avand pentru prima data o piata reglementata (ceea ce, culmea, le-a facut placere la vremea respectiva) si in consecinta un pret cunoscut pentru productia lor. Si agricultura a luat avant, Europa trezindu-se in scurt timp cu supraproductie, supraproductie care a inceput sa deranjeze “autoritatili” socialiste care au inceput sa calce frana, nenorocind o buna parte a agricultorilor (asta prin anii ’90 si dupa). Ce mai conta, prin 1963 s-a imput trupa Beatles, oamenii aveau ce manca la un pret foarte bun, agricultura nu mai prezenta un subiect de controversa.

Dar 1963 nu inseamna numai Beatles. Pentru fanii UE 1963 e un fel de anul zero, caci in 1963 UE a semnat primul sau mare tratat international. Ce sa faca? Sa arunce niste bani pe fereastra, sub forma de asistenta pentru fostele colonii europene. Sigur, teritoriile respective nu o duc acum mult mai bine decat atunci, deci banii investiti nu au adus rezultate pozitive, dar cui ii pasa? Europa (de Vest) trecea printr-o perioada de inflorire economica, impozitele erau mici, cetatenii erau fericiti si, pentru prima data in istoria Europei, isi permiteau un standard de viata care a adus dupa sine, pentru urmatoarele aproape cincizeci de ani, in Europa ( de Vest) notiunea de civilizatie. Caci, istoria o arata, cetatenii lipsiti de griji materiale isi pot permite sa se gandeasca la mai mult decat ziua de maine, construind, pentru fiecare si prin fiecare, civilizatia.

Nu toata lumea era insa fericita, caci URSS-ul, cu ajutorul unora dintre membrii pactului de la Varsovia, intra cu tancurile in Praga, terminand Primavara de la Praga, experienta pe care cehoslovacii pareau pregatiti sa o traiasca intens. Cehoslovacia a fost ocupata atunci de aproximativ sase sute de mii de soldati straini, calcand in bocanci idealurile cetatenilor. Istoria se cunoaste, efectele sociale inca mai bantuie Europa si acum, pacat ca politicienii nu sunt fortati sa invete istoria, Europa ar fi un loc mult mai bun de trait.

— va urma —

Esecul Europei sociale (8) 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

One thought on “Esecul Europei sociale (8)”

  1. Bun, lasa asta, episodul 9? Nu mai publicam si noi nimic, nu mai facem nimic? Au fost atentate la Bruxelles, nici o reactie. Minciuni cu carul in presa, nici o reactie. Politicieni la puscarie, nici un articol. Prosti pe toate strazile, nici unul salvat. Hai sa nu ne deprimam si sa continuam.

Leave a Reply