Bani

Deficit!

Institutul National de Statistica a prezentat date privind balanta comerciala a Romaniei pentru 2015. Deficitul balantei comerciale a ajuns anul trecut la 8.36 miliarde euro, pentru ca exporturile au ajuns la numai 54.59 miliarde euro pe cand importurile au ajuns la 62,96 miliarde euro. Evident, nu e bine pentru Romania, dar e o problema care impiedica echilibrarea balantei comerciale: e mai usor sa faci bani din importuri! Probabil ca o mare parte din ceea ce a fost importat putea fi produs aici, sau mai rau, este deja produs aici, dar este concurat de produse din afara tarii. Unii oameni, ceea ce in general presa numeste “de afaceri”, nu au rabdare, in special cei care fac bani pentru mediul politic. Sa produci e riscant. Sa importi si sa vinzi unei piete oricum hamesite e mai usor si lipsit de riscuri, oricum nu faci importul pe banii tai. Oricum trebuie sa produci bani cu orice pret. Unii mai pica in jocul asta, dar cei mai multi reusec, cu largul concurs al statului. Ceva sustinere pentru producatorii autohtoni? Nope! Nu pentru cei care ar fi importanta sustinerea. Ca Renault si Ford au bagat mana pana dupa cot… dar pentru ei, nu pentru noi romanii!

Deficit! 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

2 thoughts on “Deficit!”

  1. Normal ca este mai eficient sa cumperi de afara si sa vinzi aici in conditiile in care la noi se produce mai scump dat fiind faptul ca la noi nu mai exista irigatii si nici bani pentru diferite substante. Vorbesc doar de produse agricole pentru ca industrie chiar nu mai exista. Ciudat este ca asta se stie de mult timp si nu se ia nicio masura.

Leave a Reply