UE

Subiecte mai putin placute

Cand apar discutiile referitoare la bani de obicei sunt conflictuale si persoanele implicate percep o nota de discomfort. Exista bineinteles nesimtiti care nu simt niciodata discomfortul momentului si de obicei oamenii ii percep ca foarte buni negociatori. Nici vorba de asa ceva! Banii in sine nu reprezinta o notiune complicata. Datoriile insa, in esenta o obligatie legala sau morala, provoaca ramificatii relationale, obligatii (care trebuie onorate in anumiti termeni), interese si pasiuni care, asa cum istoria ne arata, ajung in anumite conditii sa valoreze in mintea anumitor indivizi mai mult decat insasi viata. Aici un om rational se blocheaza, cel putin partial. E complicat sa faci o evaluare corecta a acestui hatis. Dureaza. Costa! Nici un om rational nu se poate pronunta pe loc. Um on mai putin rational va lua intr-un fel sau altul o decizie, fara sa isi puna problema daca este decizia corecta sau nu. Uneori se dovedeste ca decizia luata nu a fost cea corecta. Si atunci subiectul devine si mai neplacut. Decizii incorecte dupa decizii incorecte aduc unii oameni in situatii pe care nu si le permit si nu si le doresc, cu alte cuvinte in situatii fara iesire. Odata intrat intr-o astfel de situatie cea mai rea metoda de rezolvare este cautarea compromisului. Unii oameni pretuiesc compromisul peste masura. Compromis inseamna o intelegere bazata pe cedari reciproce, intre presupusi adversari. Deoarece se bazeaza pe cedari nu stinge niciodata integral o datorie, deoarece daca legal putem scapa de datorii prin cautarea compromisului, moral orice compromis ne creeaza alte datorii. Acum ma uit la situatia Greciei, caci acesta este subiectul neplacut, din care fiecare om rational invata cate ceva. Au obtinut promisiunea a optzeci si sase de miliarde de euro (pe trei ani) contra unor “reforme” destul de severe. Nu am avut timp sa studiez exact, dar par mai rele, mai grele decat cele supuse referendumului. Deci, prin cautarea compromisului au ajuns intr-o situatie fara iesire, asa, ca in situatia descrisa la inceputul articolului. Pai si unde este castigul cetateanului grec? Nu e nici un castig, e rau, e irational si gresit. Guvernul grec se presupune ca este alcatuit din oameni competenti, nu stiau considerentele de mai sus? Sunt multe carti disponibile pe acest subiect, nu au avut bani sa le cumpere? Vor mai face un referendum si acum? Probabil ca nu. Cum se vor duce in fata oamenilor sa spuna “am refuzat niste conditii mai bune, si uitati, in sfarsit, avem niste conditii mai proaste”?Situatia nu este incheiata, vom mai vorbi pe marginea acestui subiect neplacut!

Subiecte mai putin placute 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

One thought on “Subiecte mai putin placute”

  1. Atunci cand este vorba de bani mai devreme sau mai tarziu chiar daca pentru moment pare sa existe o solutie rationala, se va ajunge la solutii mai putin rationale daca acei bani intarzie sa ajunca la cel care i-a dat. In cazul Greciei este un pic diferit ei inainte de referendum vroiau sa primeasca niste bani fara ca ei sa mai faca vreun efort in conditiile in care de cativa ani au tot primit si nu stiu cati au mai dat inapoi.

Leave a Reply