UE

Exista lucruri de neinteles

Eu daca as fi pus sa aleg intre doua lucruri rele as alege raul cel mai mic. Se pare ca acest lucru nu este valabil pentru toata lumea. Grecii de exemplu, cumva, au votat duminica pentru raul cel mai mare. Este adevarat ca nimeni nu le-a spus ca nu e bine ce fac, ca sunt orbiti de propaganda guvernului, ca sunt tulburati de lipsa unei analize competente sustinuta de o gandire coerenta, dar chiar asa? Care erau posibilitatile? Sa voteze “DA” lucru care i-ar fi adus intr-o situatie oarecum cunoscuta, in care ar fi trebuit in primul rand sa se abtina sa cheltuiasca mai mult decat isi permit iar in al doilea rand sa dea inapoi din banii pe care i-au imprumutat. Nu este un scenariu atat de groaznic, nu? Unii ar fi trebuit sa stranga cureaua, dar nu toti, economia ar fi ramas pe linia de plutire si cetateanul de rand probabil ca nu ar fi simtit mari gauri in buzunar. Sau ar fi putut sa voteze “NU”, ceea ce s-a si intamplat, si sa ajunga intr-o situatie necunoscuta, situatie care poarta dupa ea consecinte dramatice. In primul rand lasam la o parte creditorii Greciei, sa spunem ca cetateanului grec nu ii pasa de ei si pana la urma aici este vorba in primul rand de cetateanul grec, caci el a votat cu manuta lui “NU”. Daca lasam creditorii de-o parte, atunci raman fata in fata guvernul grec si cetatenii greci. Ce se va intampla? Pai guvernul fie va gasi o solutie miraculoasa si nemaintalnita, fie va umbla la moneda. Eu nu cred in miracole, asa ca le lasam la o parte. Manipularea monezii? Intr-un fel sau altul, cred ca asta este ceea ce isi doreste guvernul grec, vrea sa dea drumul la spirala inflatiei, indiferent daca va face acest lucru cu o moneda nemaivazuta, inventata ad-hoc, fie ca va atrage in aceasta spirala chiar moneda euro. Si nu va putea sa umble la euro, pentru ca nu il lasa BCE, asa ca probabil va scoate din palaria lui Tsipras o moneda noua. In aceasta clipa cetateanul grec, acela care a votat “NU”, acele categorii de populatie care se identifica cu extrema stanga, se vor afla fix in varful sagetii unui grafic care arata pierderile suportate individual de populatie. Inflatia ii va afecta pe toti, dar mai ales pe cei saraci, practic cei care au votat pentru “NU”. Daca va aduceti aminte, prin definitie prostul este acea persoana care prin actiunile pe care le intreprinde isi faca rau atat lui cat si celor din jurul sau. Practic, poporul grec a votat pentru un scenariu mult mai rau decat cel propus de creditori, si in acest fel si-a facut rau lui insusi si celor din jurul sau. Sau poate ma insel eu si guvernul grec va reusi sa profite abil de lipsa de decizie de la nivelul UE, dar nu cred, nu e un scenariu viabil. Eu le doresc succes, acolo se petrec niste evenimente foarte interesante, numai bune pentru studierea si intelegerea mecanismelor macroeconomice. Tot inainte, ca inainte era mai bine!

Exista lucruri de neinteles 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

2 thoughts on “Exista lucruri de neinteles”

  1. Grecia stia cu multi ani in urma situatia in care se afla, daca an de an ar fi adoptat anumite masuri fiscale nu ar fi ajuns in situatia de fata. Ei au mizat pe faptul ca orice s-ar intampla va fi cineva care le va da bani si asa a si fost dar pana cand. Cred ca guvernele Greciei i-au crezut pe toti ceilalti din “galeata” Euro niste prosti. Uite ca nu este chiar asa iar acel referendun in care cetateanul grec era chemat sa aleaga intre a primi bani si sa mai stranga un pic buzunarul sau a primi bani fara sa mai schimbe ceva este mai mult decat nesimtire. Asa ceva nu faci nici macar pe banii tai.

    1. Situatia din Grecia a aparut in urma unui concurs de imprejurari foarte ciudat, din punctul meu de vedere. Au lucrat impreuna guvernul grec si creditorii Greciei, altfel nu se ajungea aici. Stii cum se zice de un accident auto: trebuie sa greseasca grav doi soferi ca sa se ciocneasca, daca greseste numai unul nu iese accident!

Leave a Reply