Pe marginea prapastiei

Despre conflicte

Intr-un fel sau altul, omul a evoluat pana la stadiul actual din cauza conflictelor pe care le-a avut (de dragul acestui articol trecem sub tacere ca acelasi lucru se poate spune despre foarte, foarte multe alte activitati umane). Cele mai multe cu mediul inconjurator, foarte multe cu el insusi si relativ putine cu semenii sai. Nu ca ar conta prea mult dar si societatea de azi arata asa cum arata tot din cauza conflictelor (stiti, acelasi lucru se poate spune…). Dictionarul explicativ al limbii romane (DEX) defineste conflictul ca fiind o neînțelegere, ciocnire de interese, dezacord; antagonism; ceartă, diferend, discuție (violentă). Despre partea cu violenta nu stiu ce sa zic, nu mai e la moda, in rest DEX-ul are perfecta dreptate! Un articol despre conflict poate parea fara sens, in realitate societatea si prin aceasta si individul, se gaseste intr-un conflict permanent, conflict de cele mai multe ori intretinut de dragul polarizarii societatii pe diverse criterii, care sincer, nu servesc in nici un caz cetateanului.

Intr-un fel sau altul suntem constienti ca nu va trece mult timp pana vom intra intr-un conflict si fie ca vrem sau constientizam acest lucru, cei mai multi dintre noi se asteapta la conflicte ori de cate ori ajung in situatii noi sau se gasesc inconjurati de persoane necunoscute. Suntem la fel de constienti ca nu toate situatiile de acest gen provoaca conflicte dar instinctf ne asteptam ca ceva neplacut sa se intample si ne pregatim, preventiv, pentru situatia in care ceva neplacut s-ar intampla. In mod normal conflictele ne arunca propria persoana in situatii neplacute, si bineinteles ca aici nu este vorba numai de conflicte personale (de la individ la individ sau de la individ la grup de indivizi) dar conflictele sociale de natura locala, nationala sau regionala afecteaza indivizii sever si pe termen lung, indiferent de partea pe care o iau sau nu o iau in respectivul conflict. Cel mai rau lucru este ca desi anticipam aparitia mai devreme sau mai tarziu a unui conflict suntem capabili sa evitam unele conflicte, dar nu pe toate.

Odata conflictul aparut, ca indivizi, avem doua posibilitati: sa cedam, sa lasam chestiunea in favoarea partii adverse, sau sa sustinem conflictul, constienti de posibilitatile de evolutie care pot atrage dupa sine consecinte dintre cele mai variate. Daca cedam evitam consecintele imprevizibile datorate escaladarii conflictului dar acceptam o pierdere certa, care in unele cazuri poate fi mai mare decat eventualele consecinte imprevizibile. Daca nu cedam trebuie sa sustinem conflictul si atunci avem de facut o evaluare a sanselor de succes. Nu are nici un rost sa intram intr-un conflict in care nu avem nici o sansa sa castigam. Nu toate conflictele evolueaza la fel, in unele conflicte, indivizii sau grupurile de indivizi care participa la conflict au timp sa isi adapteze strategia deoarece rata de evolutie a conflictului este redusa, in alte conflicte insa acest lux nu este prezent, pur si simplu conflictul explodeaza si nu mai lasa loc de calcule si strategii, conflictul pur si simplu ii acapareaza pe cei implicati si abrupta sa evolutie ii face pe participanti sa nu mai poata ceda fara pierderea definitiva a conflictului. O nota ar trebui consemnata aici, nu orice conflict are o parte care castiga si o parte care pierde, exista multe exemple de conflicte in urma carora toata lumea a pierdut sau in care toata lumea a castigat.

Rezolvarea conflictului este urmarea fireasca a situatiei de dezacord, la un moment dat in evolutia conflictului toate partile implicate ajungand la o situatie multumitoare si gasind rezultatele obtinute satisfacatoare isi indreapta atentia catre alte activitati. Fie ca un anume individ sau grup de indivizi a avut de castigat sau de pierdut de pe urma unui conflict, cea mai importanta activitate pe care poate sa o intreprinda in interesul sau al apropiatilor este analiza conflictului, intelegand prin aceasta activitate analiza cauzelor, a evolutiei conflictului, a posibilitatilor de incheiere nefructificate si a castigurilor sau pierderilor obtinute. Sincer, fara a trage toate invataturile posibile in urma unui conflict pierdem oportunitatea de a deveni mai abili in prevenirea ulterioara a altor conflicte. Cu alte cuvinte, un conflict din care nu ai invatat nimic este un conflict pierdut, chiar dac ala finalul sau ai obtinut avantajele pe care le dorei.

Despre rezolvarea conflictelor cu alta ocazie.

Despre conflicte 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

One thought on “Despre conflicte”

  1. Este adevarat ca dealungul istoriei conflictele, indiferent de felul lor au condus la evolutia societatii in care traim. Totusi cred ca societatea a ajuns la un nivel in care poate sa evite anumite conflicte sau daca, totusi acestea exista sa fie inchise cu un consum minim de energie.

Leave a Reply