UE

Si a venit si ziua de azi….

Azi a fost ziua in care Grecia nu a platit! Si nu ar fi o problema pentru nimeni daca guvernul grec ar fi dat dovada de o atitudine de cooperare si ar fi adus ceva nou la masa negocierilor, ceva care sa ii faca pe parteneri sa simta ca au in guvernul Greciei un partener de discutii, un “om” de incredere, pe cineva asemeni lor. Dar nu asta este important pentru noi, grecii se vor descurca cumva si pe viitor, nu mor caii cand vor cainii. Ceea ce este important este o schimbare de atitudine in tonul europenilor, ton care incepe sa se inaspreasca fata de deviatiile de la ceea ce ei probabil ca inteleg ca este corect si cinstit de facut. Foarte multa vreme Europa a fost inerta fata de orice atitudine devianta a oricarui membru al ei, si chiar a oricarui stat vecin. In aceeasi logica, Europa ar fi trebui sa bage mana in buzunar si sa “salveze” Grecia, cum a mai facut si alta data. Daca ar fi procedat asa ar fi insemnat sa recunoasca doua lucruri: 1 – lipsa motivatiei de actiune si a posibilitatilor de presiune si 2 – subrezimea doctrinei economico-financiare a Uniunii. Nici unul din aceste “adevaruri” nu da bine sa fie rostit in aceste zile, pentru ca atrage dupa sine mai multe intrebari si consecinte care nu sunt usor previzibile. Din partea ei, Grecia a intins prea mult coarda, ma rog, nu Grecia, ci guvernul grec. Guvernul grec si-a castigat postul prin minciuna si a adus tara in aceasta situatie prin incompetenta. Sa nu uitam ca este un guvern socialist si ca substraturile politice ale crizei grecesti sunt departe de a fi cunoscute, ele vor face probabil in anii care vor urma obiectul multor analize care poate vor mai separa apele. Haiducia sociala pe care o practica guvernul grec i-a distras atentia de la problemele tarii si l-a situat pe o traiectorie de coliziune cu “prietenii” europeni. Este de neinteles inconstienta cu care guvernul grec s-a jucat cu banii oamenilor. Banii ca banii, dar cu sperantele si asteptarile poporului grec sunt nepretuite.

Si a venit si ziua de azi…. 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

2 thoughts on “Si a venit si ziua de azi….”

  1. Chiar daca desi tarziu se vad coltii Europei la adresa Greciei, acestea inca nu par convinsi ca pot fi lasati fara niciun fel dd ajutor. Chiar daca astfel de decizii ar afecta toate tarile Europei acestea trebuie sa opreasca cumva astfel de situatii.

Leave a Reply