UE

Exista multe lucruri care nu ne fac placere…

…dar de care nu putem scapa. Unul din acestea este situatia din Grecia. M-am ferit sa scriu despre Grecia pentru ca este un subiect care nu imi face placere, de fapt imi creeaza o mare neplacere. Chiar si aici, in birou, aproape zilnic, cineva deschide discutia despre situatia din Grecia. Eu plec, nu vreau sa aud vorbindu-se despre acest subiect, o sa explic mai jos de ce. Am primit sarcina de la colegii mei sa scriu despre acest subiect. Foarte frumos, dar nu e bine. Nu este bine pentru ca ceea ce fac grecii acum se numeste tiganie. Nu este vorba de actiuni rationale, de calcule si analize, situatia de acolo se reduce fix la un singur cuvant: tiganie!

Se pare ca oricine altcineva decat grecii are o opinie privind esenta situatiei de acolo, posibilitatile de rezolvare si consecintele nedetensionarii neplacutei situatii create. Si din nefericire cele mai multe opinii exprimate nu au nici o legatura cu realitatea. Ascultam zilele trecute o emisiune radiofonica a unui cunoscut analist economic care primea in direct opinii de la ascultatori. Nu am auzit nici o opinie coerenta. Si mai rau decat atat, nici macar celebrul analist economic nu a exprimat o opinie coerenta. Ma rau decat atat, descuraja opiniile diferite de cele personale, oricat de bine argumentate ar fi fost, desi, trebuie sa recunosc, ascutatorii domniei sale stau foarte prost la capitolul argumentare. Stimati domni, opiniile nu prea au valoare, ele trebuie sustinute de argumente care trebuie sa apara in urma unei analize economice (si eventual politice) asupra subiectului. Nu esti in stare sa faci o astfel de analiza, taci din gura, e simplu, macar nu te faci de ras. Acestea fiind zise, situatia din Grecia nu este un subiect usor, si desi presa prezinta scenarii diverse rasarite in urma unor analize mai serioase, adevarul este inca departe de noi. Sistemele complexe sunt greu de inteles si greu de simulat, situatia din Grecia, este mai mult decat complexa, nu cred ca avem pe cineva in tara care sa stapaneasca bine subiectul. Si nu avem pentru ca situatia nu este rationala, nu se poate sintetiza usor, este foarte greu de prins in cifre si orice prognoza de evolutie poate fi considerata in cel mai bun caz hazardata. Exista si cateva lucruri mai clare care se pot asterne pe hartie fara prea mare teama de ridicol.

In primul rand exista o confuzie privind Zona Euro vs. Uniunea Europeana. Am auzit multi oameni care se intrebau daca Grecia va iesi din Uniunea Europeana. Nu, nu se pune problema asta, sau cel putin nu inca. Este vorba daca Grecia va iesi sau nu din Zona Euro, adica din acel grup de tari, membre ale Uniunii Europene, care au adoptat ca si moneda nationala moneda Euro. Intrebarea adevarata este daca grecul de rand isi doreste iesirea din Zona Euro, si raspunsul este ferm NU, pentru ca apartenenta la Zona Euro prezinta niste avantaje pentru tara, dar si pentru cetateanul de rand. Nu trebuie uitat ca moneda Euro constituie ea insasi o protectie financiara considerabila pentru cetatean, cetatean care nu este pregatit sa renunte la aceasta protectie. Si nici nu ar fi intelept sa renunte. O intrebare secundara este daca guvernul grec isi doreste sa iasa din Zona Euro. Ei bine raspunsul la aceasta intrebare simpla este incredibil de complex. Guvernul grec beneficiaza direct de pe urma avantajelor de care vorbeam mai sus. Insa cu avantajele vin si ceva dezavantaje pe care guvernul grec nu vrea sa le gestioneze cum trebuie. Marea problema de moment a guvernului grec este aceea ca nu poate umbla la moneda, mai precis la valoarea ei. Pe vremea drahmei era mai usor, dar cetateanului ii era mai greu, era mai expus. Acum guvernul trage un pic din greu dar cetateanul este oarecum protejat. Marlaniile guvernului cu inchiderea bancilor si limitarea tranzactiilor sunt exact genul de marlanii guvernamentale care distrug increderea cetateanului in propriul guvern. Renuntand la euro cetateanul grec ramana la mana guvernului. Proasta idee, foarte proasta.

Prezenta Greciei in Uniunea Europeana o obliga sa faca tot ceea ce este necesar pentru a ramane in Zona Euro. Asa zice “legea”, Constitutia Europeana. Deci iesirea Greciei din Zona Euro ar putea avea consecinte nebanuite, caci anumite tratate ar trebui modificate, astfel incat sa permita iesirea, si ulterior reintrarea Greciei in Zona Euro. Prezenta unei tari in Uniunea Europeana este acum (din nefericire) de neconceput fara adoptarea monedei Euro, caci modul in care evolueaza Uniunea Europeana este evident in defavoarea statelor care vor sa isi pastreze o oarecare independenta. Multi au caracterizat Uniunea Europeana ca fiind o institutie suprastatala monstruoasa, partial sunt de acord cu ei, dar vedeti, daca pune cetateanul pe primul loc, cetateanul european, atunci asa trebuie sa fie, moneda comuna, politica economica coerenta, caci acestea sunt in principal in avantajul sau si numai apoi in avantajul statului. Este adevarat ca si lista de dezavantaje este lunga, dar sa trecem deocamdata sub tacere acest aspect.

Si ajungem la actiuni. Care actiuni, intreprinse de diversii actori ai acestei nefericite situatii, ar putea mentine Grecia pe linia de plutire sau ar putea sa o arunce in insolventa, stare care ar aduce cu ea consecinte greu de prevazut. Cel care ar trebui sa joace cum trebuie este in primul rand guvernul grec. Pai da, dar guvernul grec este socialist si nu isi doreste sa asculte nici de Uniunea Europeana, nici de FMI sau mai stiu eu cine. Guvernul grec a castigat puterea pe baza unei platforme politice stranii, care chiar si la acea vreme parea nesustenabila si prevedea dezastrul. Si totusi oamenii au votat… in favoarea acestui guvern cu idei politice aberante. Aici intervine tigania. Daca nemtii ar fi fost in situatia grecilor ar fi strans cureaua, ar fi platit si si-ar fi continuat viata in ritmul lor nemtesc. Au dovedit ca pot face asta de mai multe ori in istorie. Grecii nu vor sa stranga cureaua si stau cu mana intinsa la creditori, vociferand si scuipand in stanga si in dreapta. Nu vor sa plateasca si isi doresc sa le rezolve altii situatia ca ei sa isi poata continua traiul in ritmul lor grecesc. Daca asta nu e tiganie atunci nimic nu mai e!

Nu va inchipuiti ca guvernul grec nu are argumente puternice pentru politica pe care o pune in practica. Are, dar legitimitatea acestor argumente este recunoscuta in special in interior, fara prea mari rezonante in exterior. Probabil ca daca guvernul grec s-ar fi straduit un pic ar fi putut sa faca pasii necesari pentru a putea sa extinda la maximum intelegerea partenerilor sai. Dar, ca orice guvern, este temporar, si, format din oameni orgoliosi si avari, face orice sa se bucure de putere, atat cat aceasta exista. Santajul politic pe care Grecia il face cu Uniunea Europeana nu da deloc un semnal bun cu privire la coeziunea si coerenta blocului european. Pentru greci pare sa fi fost mai usor sa isi indrepte ochii si bratele catre Rusia, decat sa faca ceea ce s-au angajat sa faca. Odata acest pas facut va fi foarte greu pentru greci sa demonstreze ca nu sunt un cal troian in Uniunea Europeana si NATO. Si chiar daca Rusia ii va ajuta in viitorul apropiat, ajutorul rusesc vine cu niste dezavantaje otravite pe care noi le cunoastem foarte bine.

Totusi, guvernul grec se bucura de destula sustinere in randul populatiei si asta este absolut inexplicabil. Ca si la noi, o mare parte a populatiei este formata din bugetari si pensionari. Ca si la noi, acestora nu le pasa decat de burta, mai precis, isi doresc sa aiba burta plina cu mancare si bautura si nu le pasa ce implica aceasta satietate. Asa cum mai spuneam si in alte randuri aceasta polarizare are consecinte dramatice asupra societatii. Aici e problema mare, banii se fac, popoarele nu!

Exista multe lucruri care nu ne fac placere… 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

Leave a Reply