Robot

Preocuparile evolueaza odata cu societatea

In timpurile dictaturii comuniste preocuparile oamenilor erau in mod artificial timute departe de anumite subiecte care deranjau partidul si creau statului un grad sporit de discomfort. Nici nu era greu, in lipsa societatii informatizate existau alte parghii foarte eficiente care facilitau colectarea de informatii si reuseau sa impuna oamenilor ziduri informationale greu de trecut. Subiectele pe care oamenii aveau voie sa le abordeze si in cadrul carora se simteau fericiti si in largul lor erau foarte restranse dar includeau, in mod oarecum surprinzator, stiinta si tehnologia, si despre acestea am de gand sa vorbesc in articolul de fata. La vremea aceea se discuta fie in particular, fie la nivelul unor cercuri private mai mult sau mai putin coerent constituite, fara jena si fara restrictii, despre stiinta si tehnologie, fara ca persoanele ce abordau subiectul adus in discutie sa fie stigmatizate intr-un fel sau altul de prieteni sau de societate. Faptul ca oamenii erau familiarizati cu problemele stiintei si tehnicii era facilitat de larga raspandire a profesiilor tehnico-stiintifice in cadrul partii active a poporului, parte activa care era de altfel destul de insemnata fata de ceea ce avem astazi angrenat in partea productiva a campului muncii. Nu e deci de mirare ca nivelul culturii tehnico-stiintifice al epocii era foarte ridicat, la vremea aceea oamenii realizant in particular, acasa, de obicei in laboratoare auto-utilate, lucruri care concurau in complexitate produsele economiei “socialiste” si ca erau, la vremea aceea la cel mult zece ani in urma produselor occidentale. A fost odata.

Nu am inteles, si multa vreme m-am intrebat cum s-a putut ajunge la eliminarea completa in ziua de azi a preocuparilor tehnico-stiintifice din randul preocuparilor partii active a poporului roman. E drept ca nu mai avem aproape deloc in industrie profesii tehnico-stiintifice. Ba nu, gresesc, nu mai avem deloc industrie, deci nu mai avem cum avea profesii de natura tehnico-stiintifica care sa tina angrenate in campul muncii persoane cu un nivel ridicat de cultura tehnico-stiintifica. Astazi este mare rusine in randul tinerilor sa te trezeste angrenat intr-o discutie tehnico-stiintifica, si, din nefericire, aceste subiecte au fost inlocuite de tot felul de frivolitati, care citeaza mancarea, bautura si sexul. Nu va suparati, astea sunt subiecte pe care orice retardat le intelege. Si avem retardati cu nemiluita. Ce, credeti ca un vanzator, sofer, politician sau politist se poate ridica peste nivelul de ratardat functional. Credeti ca oamenii astia contribuie in vreun fel la avansul societatii? Haideti sa facem o evaluare nationala in randul adultilor, sa vedem cati inteleg cu adevarat lumea in care traiesc si cati merita diplomele alea pe care le flutura ca sa isi justifice salariul. Eu zic ca nu prea multi. Cand o societate deviaza de la doctrina stiintifica nu o vor mai aduce pe calea cea buna decat razboiul sau cataclismele naturale de amploare. Restul? Bautura si sex! Si pe astea le cunoaste orice retardat.

Preocuparile evolueaza odata cu societatea 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

2 thoughts on “Preocuparile evolueaza odata cu societatea”

  1. Cred ca pe vremea aceia din lipsa de alte activitati stiinta si tehnica era probabil cel mai bun mod de a te detasa de o lume monotona in care eram tinuti in mod intentionat. Pe de alta parte faptul ca in acele vremuri se mai facea cat de cat scoala iti mai trezea orarecum intersul catre aceasta latura. Astazi sunt lucruri mult mai interesante decat stiinta si tehnica si care nu necesita niciun fel de efort fizic sau intelectual.

Leave a Reply