Idei

Probleme complicate, solutii complicate

Nimanui nu ii plac problemele complicate. Oamenii normali, asa ca noi, incearca sa imparta problema complicata in mai multe probleme mai simple a caror rezolvare le e la indemana, problemele simple rezolvandu-se in esenta prin solutii simple. Oamenii destepti gasesc problemelor complicate solutii complicate, solutii care nu sunt la indemana oricui si care fac obiectul unor analize complexe. Oamenii prosti gasesc problemelor complicate solutii simple. Solutiile simple nu functioneaza, sunt “gresite”, nu reprezinta solutia problemei puse. In acest proces prostii isi vor face rau si lor si celor din jur (vezi legile prostiei). Asa identifici oamenii prosti, vor incerca sa gaseasca solutii simple, copilaresti unor probleme complicate, pe care probabil nici nu le inteleg. In mediul privat si in cel de stat ai adesea ocazia sa te intalnesti cu oameni prosti. In mediul privat, probabil prin functii importante in companii private, deciziile lor afecteaza companiile si nu e greu sa fie identificati si eventual eliminati din sistem sau blocati la nivelul organizatiei. Patronul, asociatii sau actionarii nu vor sa piarda bani, asa ca un om prost care nu reuseste sa se adapteze nevoilor companiei nu reuseste sa se faca apreciat. In mediul de stat e mult mai greu sa elimini pe cineva nepotrivit. Exista multe legi care sunt facute special pentru asta, legi carora nu le pasa daca prostul produce sau nu pentru societatea care il plateste. Si din nefericire efectele solutiilor simple cautate de prosti pentru probleme complicate afecteaza intreaga societate, si nu trebuie sa cauti mult. Toti prostii cred ca reusesc sa identifice problemele si mai rau si solutiile. Ati vazut vreodata reclama la produse pentru slabit? Ei bine, un prost nu a inteles problema (obezitatea) si ca urmare a propus o solutie foarte simpla (produsul pentru slabit) la o problema extrem de complicata, care are ramificatii evidente, de natura medicala, dar si ramificatii mai putin evidente, de natura sociala, de mediu, de conjunctura si de anturaj. Prostul se adreseaza prostilor, caci numai prostii vor asculta de un prost. Ca urmare, daca nu vreti sa fiti catalogati drept prosti, nu cautati solutii simple problemelor complicate, nu exista asa ceva!

Apreciati acest articol

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

2 thoughts on “Probleme complicate, solutii complicate”

  1. In general, oamenii prosti (mai mult sau mai putin desi, cred ca mai putin prosti nu exista) gasesc solutii la orice problema fara a se gandi si la consecinte. La romani mai este o vorba “lasa ca nu ma invata ei pe mine” bineinteles ca nu te poate invata nimeni din moment ce esti prost.

Leave a Reply