Sfarsit

Pe cand un razboi major in Europa? (2)

Asemeni cetateanului, nici statele nu mai sunt dispuse sa recurga usor la violenta, pentru moment violenta le aduce mai multe probleme decat rezolvari, dar asta nu inseamna ca violenta nu este atragatoare pentru state, nu le este la indemana, nu pot apela la ea daca ar vrea, daca ar avea nevoie. Unele state fac apel la violenta in mod direct, chiar in ziua de azi, precum Rusia, care nu se sfieste sa isi atraga noi teritorii prin violenta, intr-un joc in care nici macar nu o intereseaza sa atraga noi teritorii. Crimeea este testul incompetentei Uniunii Europene si al impotentei NATO, Rusia stie acum cu cine joaca si cat poate intinde coarda. Si poate intinde coarda, fara nici frica! Schimbarea polului de putere de la continentul Nord American (SUA) la cel Asiatic (China) se face treptat, dar a inceput usor si probabil va ajunge candva in viitor la etapa violenta, etapa in care razboaiele lumii se vor purta in interesul Chinei si nu in interesul Americii. Razboi inseamna prin definitie violenta si nu cred ca isi inchipuie cineva ca razboaiele viitorului vor fi “pasnice”, “apatice”, “calme”. Din contra, tehnologia a creat posibilitatea trecerii in nefiinta a milioane de oameni in cateva secunde, de ambele parti ale baricadei si chiar colateral, din statele neutre conflictului. Dar nu vor mai exista state neutre, pentru ca tehnologia a tesut o plasa in care suntem prinsi cu totii, nu ne vom putea bate la un capat al plasei fara sa starnim cutremure in partea cealalta a plasei. Din contra, tehnologia a adus la indemana statelor (si pana la urma si la indemana cetatenilor) noi mijloace de exprimare a violentei. De exemplu un atac cibernetic efectuat de un stat asiatic asupra unui stat american este un act de violenta sau nu? Este, bineinteles ca este, si ar putea fi considerat chiar un act de razboi, bineinteles, daca ar fi acompaniat si de o declaratie in acest sens. Un atac cibernetic efectuat de un cetatean din propriul sau dormitor este un act de violenta sau nu? Este, bineinteles ca este, si de altfel este tratat aspru de autoritati, care nu vad actul respectiv ca pe un joc de sah.

Statul, societatea, cetateanul, sunt de la inceput, de la nastere, prin traditie si prin mostenire, violente si vor ramane asa pana la capat, pana cand moartea le va desparti de aceasta lume. Nu trebuie sa ne mire faptul ca nu am mai avut in lume un razboi major de aproape optzeci de ani, din contra trebuie sa ne bucure si sa ne puna in garda. Razboiele mici au rolul de a elimina tensiuni locale si de a regla conturi globale, lasand inchisa portita unui razboi de proportii, dar nu sunt suficiente. Un razboi mare are nevoie de un catalizator puternic, dar acesta nu va intarzia sa apara, in momentul in care un razboi global va deveni atragator uneia sau alteia dintre partile care isi impart avutia lumii, parti care pe de o parte isi vor dori sa aiba un adversar puternic iar pe de alta parte isi vor dori sa imparta rezultatul razboiului cu cat mai putini parteneri. Si momentul acela poate sa nu fie prea departe, numai ca un exercitiu, ganditi-va cum ar fi aratat astazi lumea daca ISIL ar fi dispus de tehnologie la nivelul SUA sau China.

—- va urma —-

Pe cand un razboi major in Europa? (2) 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

One thought on “Pe cand un razboi major in Europa? (2)”

  1. Cred ca tehnologia a avnsat mai repede decat capacitatea omului de a o folosii. E trist ca traim intr-o lume care pretinde ca a ajuns la un anumit nivel cultural si tehnologic dar inca recurge la violenta pentru a rezolva anumite probleme. Solutii, desigur exista, numai ca sunt anumite persoane din pacate si foarte importante care sunt depasite de situatie si normal vor ,, bataie”. Cred ca razboiul este o forma primitiva de rezolvare a problemelor.

Leave a Reply