Rezultat

Raportul dintre investitie si rezultat

Ei bine, daca ne dorim ceva cu adevarat, de obicei obtinem. Un film nou pe care vrem sa il vedem, un telefon nou pe care abia asteptam sa il obtinem, o iesire in oras, sunt lucruri fara importanta dar pe care uneori ni le dorim cu tarie si suntem capabili sa platim preturi mari, mult mai mari decat ar merita de fapt. Nevoia asta vine de undeva din interior, are un puternic substrat social si un potential ridicat de interactiune cu alti oameni, nu are nici o legatura cu ratiunea si ca atare nu se manifesta egal la toti oamenii. Cu alte cuvinte, intr-un anumit context anumiti oameni sunt dispusi sa investeasca in scopul dorit mult mai mult decat acesta merita de fapt. Pentru ca acest scop este de regula necuantificabil aceste mici derapaje trec neobservate si raportul dintre rezultat si investitie nu este evaluat, ca urmare intreaga experienta ramane fara un invatamant ce poate fi exploatat pentru experientele viitoare. In cazul unui individ aceste lucruri nu au prea mare importanta, pana la urma individul isi permite investitia si insasi valoarea investitiei ii provoaca individului un anumit grad de placere, indiferent de rezultatul obtinut. In cazul grupurilor mari de oameni, al societatii in ansamblu chiar, rezultatul trebuie sa fie pe masura investitiei, deoarece daca investia este disproportionata in raport cu rezultatul obtinut cetatenii obisnuiti vor imparti intre ei costul investitiei gresite, in timp ce indivizii care au gresit vor avea de castigat.

Realitatea ne convinge prin exemple de zi cu zi din ce in ce mai elocvente ca investitiile gresite duc la animozitati in societate. Acest lucru nu ar fi foarte greu de suportat daca zestrea societatii nu ar fi in mod inegal distribuita, daca costul acestor greseli ar apasa cu aceeasi greutate pe toti umerii cetatenilor. Si cu aceasta ajungem la cetatenii care au purtat pe umerii lor greutati atat de mari incat au ajuns mult sub nivelul mediu de trai al societatii. Nu conteaza daca aceste greutati vin din interiorul individului afectat sau din interiorul societatii, ceea ce conteaza este ca cetateanul respectiv nu mai poate participa la efortul social, pentru el orice investitie este mult prea mare in raport cu rezultatul obtinut. Acesti cetateni, in nefericirea lor, adauga o incarcatura suplimentara societatii, si prin aceasta fiecarui cetatean. Orice investitie pentru a ii aduce la un nivel de trai acceptabil nu face decat sa ajute pe toti ceilalti cetateni, intr-o masura mica, e adevarat, dar totusi o masura cuantificabila.

Si atunci cat de mare trebuie sa fie aceasta investitie pentru ca rezultatul, beneficiul tuturor cetatenilor, sa nu merite investitia? Pentru ca un raspuns nu se poate calcula, pentru ca nu exista inca o formula care sa cuantifice acest raport, raspunsul variaza de la persoana la persoana, ca si in cazul cheltuielilor personale cu care am deschis acest articol. Unora nu le pasa cat se cheltuieste pentru un rezultat mic sau foarte mic, dar cuantificabil, deoarece resursele nu vin din buzunarul lor, ci din buzunariul nostru, al tuturor, altora, din contra, un ban cheltuit din buzunarul colectiv le creaza un prejudiciu la nivel emotional si fizic. Ca si in cazul altor decizii, desi implicatiile sunt preponderent de natura sociala, impactul deciziei asupra persoanei ne poate schimba intr-o oarecare masura viitorul. Pentru beneficiarii acestui intreg proces, cu siguranta viitorul devine din ce in ce mai interesant.

Apreciati acest articol

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

Leave a Reply