6 lucruri referitoare la inflatie in Romania anului 2015

1. Inflatia potrivit definitiei este fenomenul specific perioadelor de criză economică, constand in deprecierea banilor aflați în circulație ca urmare fie a emiterii unei mase banesti peste nevoile reale ale circulației, fie a reducerii volumului productiei si circulatiei marfurilor, fapt care duce la scaderea puterii de cumparare a banilor.

2. Cea mai drastica metoda de combatere a inflatiei este deflatia si anume fenomenul prin care se reduce masa monetara aflata in circulație, in scopul diminuării cererii de consum.

3. In Romania BNR guverneaza acest fenomen in functie de IPC (indicele preturilor de consum). Tinta de inflație a BNR, calculata in funcție de IPC variaza de la an la an si aproape niciodata nu este atinsa sau estimata corect.

4.Dimensiunea cheltuelilor ocazionate cu administrarea Romaniei influenteaza in mod direct rata infatiei. Ca urmare cheltueli administrative mai mari inseamna crestera impozitarii directe si indirecte care duce la amplificarea fenomenului de inflatie.

5. Exemple referitoare la impozitarea indirecta ce face ca inflatia sa creasca si implicit sa sufoce populatia le intalnim la tot pasul: TVA-ul (24%!!!!), acize carburanti (aprox. 50%), taxa de prima inmatriculare si tot asa, ele ignora capacitatea de contributie a cumparatorului si, deci, contin un element de inechitate sociala.

6. La impozitarea directa lucrurile se schimba referitor la inechitatea sociala si anume impozitul variaza in functie de veniturile si proprietatie contribuabilului pe principiul cel bogat plateste mai mult. Deci prin urmare indiferent de natura impozitarii “comuniste sau capitaliste” un pas in a stopa inflatia trebuie facut de guvernantii nostri si anume sa mai stranga si dansii cureaua ca Romania nu isi permite asa o administrare de lux faraonica!

6 lucruri referitoare la inflatie in Romania anului 2015 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

4 thoughts on “6 lucruri referitoare la inflatie in Romania anului 2015”

  1. Inflatia acopera o parte invizibila din sumele de bani pe care guvernele le dau pentru contracte cu dedicatie. Cu alte cuvinte politicienii traiesc din inflatie. Cum sa combata guvernul inflatia? Ei vor sa o stimuleze, caci o suportam noi, cei care muncim. Referitor la definitia inflatiei, acolo e o eroare, stiu ca asa e data definitia in enciclopediile economice, dar definitia aceasta e duplicitara, lasand sa se inteleaga anumite implicatii sociale. In realitate inflatia este arma bancilor centrale, pusa direct la dispozitia guvernelor.

Leave a Reply