Scoala

Profesori, parinti, elevi

Am scris aici de nenumarate ori despre starea invatamantului din Romania si cred ca de fiecare data am avut de spus numai lucruri triste, lucruri care nu sunt de natura sa ne bucure. Si profesorii, si elevii, si parintii acestora sunt prinsi intr-o hora in care nu mai au posibilitatea sa isi controleze actiunile, sa se gandeasca la interesele lor sau sa isi controleze atitudinea unora fata de ceilalti. Cunosc nenumarati profesori, parinti si elevi si pot sa afirm ca pentru cea mai mare parte a lor interesul propriu este o necunoscuta, relatia cu scoala ca institutie este o enigma iar relatiile intre profesori si elevi (respectiv parinti) sunt un razboi pe care toate partile l-au pierdut deja. Mai mult decat atat, lumea tulbure din mediul scolar invadeaza brutal, cu ajutorul statului, si viata familiala, spargand armonia care ar trebui sa existe intre membrii familiei si aducand in conflict parintii si copiii, parintii intre ei si copiii cu toata lumea. Nici evolutia societatii nu incurajeaza o relatie armonioasa a celor implicati in activitati didactice sau educationale iar evolutia tehnologica a ridicat bariere intre oameni care vor modifica probabil pe termen lung societatea intr-un mod pe care acum nu ni-l putem imagina. Intotdeauna au existat in mediul scolar oameni care nu aveau ce cauta acolo, de la cersetori la profitori si de la hoti la bolnavi psihic, oameni de care aflam din cand in cand de prin presa. Un exemplu recent este “profesorul vanzator”, un om despre care se poate citi aici: http://www.ziare.com/scoala/profesori/un-profesor-care-isi-obliga-elevii-sa-i-cumpere-o-carte-suspendat-si-reclamat-la-parchet-1341717 . Profesorul citat in articol este un exemplu bun de marlanie dar el nu reprezinta o exceptie ci mai degraba este exact exponentul regulii, fara suparare, in toate scolile exista exemple de genul acesta. Comportamentul de bisnitar al cadrului didactic nu este justificabil nici prin salariul mic pe care acesta il are, nici prin viata grea din invatamant, nici prin cine stie ce ipotetice probleme familiale, pur si simplu profesorii care fac acest gen de activitati, care au acest gen de limbaj, care trateaza relatia profesor – elev sau profesor – parinte in acest mod sunt niste taranoi ajunsi in sistemul de invatamant datorita gaurilor din legislatie, taranoi care altfel nu ar fi capabili nici macar sa raneasca grajdurile de odinioara ale C.A.P.-ului. Sistemul inca ii tine la piept, parintii ii tolereaza, copiilor le este frica de ei, dar din cauza paturii groase de taranoi invatamantul romanesc se deterioreaza si mai mult, si capata slabiciuni care se suprapun eforturilor statului de a distruge farama de activitate educationala care mai exista in Romania.

Solutia este in buzunarul nostru, se pare insa ca nimeni nu se indura sa intinda mana si sa o scoata la iveala. Nu trebuie sa ne alarmam prea tare, in fond si in Evul Mediu au trait oameni foarte bine, si in comuna primitiva au trait oamenii, vor trai si in IDIOCRACY, nu se moare de prostie!

Profesori, parinti, elevi 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

6 thoughts on “Profesori, parinti, elevi”

  1. Situatia respectiva se gaseste practic in toate domeniile. Atata timp cat nu sunt aplicate niste legi sau reguli (cu toate ca aceste legi si reguli exista) nimic nu se va inbunatati.

Leave a Reply