Munte

6 lucruri referitoare la concediul de odihna stipulate de lege in 2014

1. Trebuie sa-ti iei minim 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Potrivit noilor modificari ale Codului Muncii, fiecare salariat trebuie sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, durata ce a fost redusa fata de 15 zile lucratoare, cat era anterior modificarilor.

 2. Concediul de odihna trebuie programat cu cel putin 60 de zile inainte de efectuare. In principiu, programarea concediilor se face de catre angajator pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator. Perioadele de executare a concediului de odihna in cursul unui an calendaristic nu pot depasi o durata de 3 luni in cazul in care programarea se face individual, iar in cazul programarilor colective, perioda va fi de minim 3 luni. In interiorul perioadelor de concediu astfel stabilite, salariatul trebuie sa solicite efectuarea concediului de odihna cu cel putin 60 de zile anterior efectuarii acestuia, termen care este asadar minim.

3. Nu poti obtine bani in schimbul zilelor de concediu neefectuate. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca, altfel legea nu-ti permite sa primesti bani in locul zilelor neluate de concediu. Chiar si in cazul in care salariatul ar fi de acord sa renunte la dreptul sau la concediu de odihna, in schimbul platii unei indemnizatii, aceasta renuntare este nula absolut.

4. Daca nu ai reusit sa-ti iei tot concediul anul trecut, doar anul acesta mai poti recupera zilele pierdute. Potrivit legii  efectuarea concediului de odihna trebuie sa aiba loc in fiecare an calendaristic. Sunt prevazute, totusi, si situatii de exceptie: In acele cazuri in care zilele de concediu de odihna nu au fost efectuate integral in cursul unui an calendaristic, angajatorul este obligat sa acorde zilele de concediu neefectuate pana la sfarsitul anului urmator.

5. Angajatorul trebuie sa-ti plateasca indemnizatia de concediu cu minim 5 zile inainte de perioada de concediu. Potrivit legislatiei muncii, indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu. Valoarea acestei indemnizatii de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva.

6. Angajatorul te poate chema la serviciu, in caz de urgenta. Potrivit legii, angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta acestuia la locul de munca. Angajatorul va suporta in acest caz cheltuielile salariatului si ale familiei sale, cheltuieli necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta.

6 lucruri referitoare la concediul de odihna stipulate de lege in 2014 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

6 thoughts on “6 lucruri referitoare la concediul de odihna stipulate de lege in 2014”

 1. Super tare. Dar sunt unele locuri de munca la stat unde fiecare zi de munca este tot un fel de concediu plus concediu pe bani multi. Pe aia nu-i verifica nimeni.

 2. Din pacate este stipulat in Codul Muncii:
  “Art. 146. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]
  (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
  (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
  (3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
  (4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.”
  In realitatea actuala angajatul ar trebui sa beneficieze de acesti banuti ca doar nu de drag renunta la concediu.

 3. Acum 20 de ani cand lucram la IPTANA SA am avut un an in care nu mi-am luat concediu de odihna (eram “foarte” bine platita si nu imi permiteam sa plec nicaieri). In anul urmator aceste zile de concediu mi s-au platit integral. Probabil ca atunci era legal.
  Personal, daca tot am obligativitatea de a efectua jumatate din concediu, ar putea foarte bine sa mi se plateasca cealalta jumatate, as avea si concediu si un plus de bani.

  1. Da, si mie mi s-a platit de multe ori, era legal, poate e si acum, trebuie vazut, o sa verifice cineva azi. Oricum e un abuz al statului atat in relatia cu angajatul, cat si cum angajatorul. Adica ma obligi sa imi iau concediu chiar daca nu vreau? Si il obligi pe angajator sa ma bage in conceidu daca eu nu fac cerere? E aberant, ca multe alte legi cretine din Romania.

 4. Verifica te rog chestia aia cu plata concediului neefectuat, sunt multe intreprinderi unde se practica oficial si foarte multe unde se practica neoficial. Gandeste-te ca sunt multi oameni saraci care nu se duc in Grecia in concediu, prefera sa stea acasa ca sa aiba ce manca. Romania nu e Germania, dar pana si acolo se practica…

Leave a Reply