Sa nu mai muncim deloc!

Un cunoscut miliardar, Carlos Slim (http://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Slim)
a avut zilele trecute una dintre cele mai nastrusnice idei pe care am auzit-o pana acum: sa nu mai muncim decat trei zile pe saptamana (http://www.ziare.com/locuri-de-munca/angajatori/al-doilea-cel-mai-bogat-om-din-lume-saptamana-de-lucru-sa-aiba-3-zile-1312332). Pentru el probabil ca este o idee aducatoare de mult capital electoral, fiind o idee cu multa priza la publicul comunist, dar trecand peste euforia momentului haideti sa ne inchipuim impreuna pentru restul de 4 zile ale saptamanii un muncitor obez care sta pe canapeaua din fata televizorului si care, cu o bere calda si rasuflata intr-o mana si cu telecomanda in cealalta schimba spasmodic canalele televizorului in incercarea de a gasi ceva suficient de violent sau pornografic in grila de baza a operatorului de cablu. Daca matematic Carlos Slim poate avea dreptate, trei zile de munca a cate douasprezece ore pe zi insemnand treizeci si sase de ore de munca, adica mai mult decat au dreptul francezii sa munceasca intr-o saptamana intreaga, din punct de vedere social un asemenea regim de munca nu ar face decat sa ii reduca pana si pe cei mai rezistenti dintre oameni la stadiul de robot cu norma redusa. Munca pe care o prestam nu are numai rolul de a ne asigura o bucata de paine pe masa, dar are un important rol in dezvoltarea, si mentinerea dupa o anumita varsta, a unor caracteristici ce tin de personalitatea fiecaruia, a unor relatii sociale si a sanatatii individuale, pur si simplu. Scazand saptamana de lucru la numai trei zile, adica trei septimi dintr-o saptamana, individul va trebui, pentru a nu capata diverse boli datorate inactivitatii, sa isi umple timpul cu alte activitati. Bineinteles, individul obisnuit nu are astfel de dorinte, dar trecem peste asta. Orice activitate suplimentara, orice activitate care sa inlocuiasca munca este insa consumatoare de bani si alte resurse. De unde vor veni banii aia, daca fiecare individ va munci mai putin? Il inteleg pe Carlos Slim ca are nevoie de capital electoral, dar nu inteleg de unde nevoia lui de a distruge ceva cat de cat bun, in acest proces. De ce nu vine cu o propunere constructive? Si daca ii pasa atat de mult de om, de ce nu isi doneaza toata averea saracilor, ar fi cu siguranta un gest care ar ramane un istorie, iar el, Carlos Slim ar deveni instant detinatorul unui imens capital electoral. Indiferent de ce spune Carlos Slim, munca este buna, munciti mai mult ca sa aveti mai mult!

Sa nu mai muncim deloc! 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

7 thoughts on “Sa nu mai muncim deloc!”

 1. Din pacate trebuie sa te contrazic putin. Nu stiu ce impact social ar avea aceasta masura la el acolo dar in Romania ar fi un extaz total, iar cum la noi oricum nu prea se munceste ar fi ca si cand am legaliza lenea. Deviza ”munciti mai mult ca sa aveti mai mult” nu este valabila in Romania, in Romania cine munceste mai mult este prost pentru ca statul va avea grija sa nu-i ramana mare lucru.

  1. Mamaaaa… Si eu care ma gandeam ca o sa ma imbogatesc muncind mai mult. Bine ca m-ai oprit la timp, caci desi munca nu a omorat pana acum pe nimeni, de ce sa riscam?

  2. Printre primele lucruri pe care le-a facut guvernul de stanga in Franta dupa alegeri a fost sa abroge “aberanta” lege conform careia “muncesti mai mult, castigi mai mult”. Decretica fiind si spalata pe creier fiind, mi-am intrebat prietenii francezi de ce nu a iesit lumea in strada pentru a protesta, in mintea mea retrograda a munci mai mult duce evident la un castig mai mare. Surpriza! Mi s-a explicat (foarte serios) ca munca este o resursa care trebuie partajata si de accea legea in cauza era foarte rea deoarece permitea unora sa munceasca mai mult cand ar fi putut sta acasa si sa lase si pe altul sa munceasca un pic!! Asa ca ideea genialului miliardar nu e chiar noua, probabil este un amic al lui Francois Hollande…

   1. Da… si in urma minunatei partajari a muncii somajul a ajuns in Franta la cote alarmante, mai ales in randul tinerilor. Lipsa de creier a guvernului comunist din Franta este infioratoare!

 2. Eu zic sa reducă proramul de lucru la 3 zile si in restul sa se dea bere gratis si o shaorma mare tuturor, ba nu medie sa ajungă la toata lumea.
  Poate si o cola 0.
  Hmmmmm
  Dacă stau sa ma gândesc mai bine…. Hai sa trăim toți din ajutor social si sa nu mai muncim de loc.
  O sa trimit ideea asta parlamentarilor, poate depun o dordonanta de urgență in acest sens!

Leave a Reply