Spaga la universitate

Am citit un articol aparut de curand in presa romaneasca ( http://www.ziare.com/stiri/perchezitii/spaga-la-facultate-perchezitii-la-profesori-care-ar-fi-primit-mita-la-examene-1291328) care dezvaluie un fenomen despre care nu aveam prea multe informatii, si sincer, speram sa nu existe, spaga in mediul universitar. Pana la urma pot intelege faptul ca exista studenti mai putin bine pregatiti, ca exista profesori cu o moralitate indoielnica dar nu pot intelege de ce cineva care se pregateste pentru o cariera intr-un domeniu dificil si competitiv (cum sunt toate domeniile ce necesita studii superioare) ar vrea sa promoveze un examen fara sa aiba cunostintele minime necesare pentru a se incadra in baremul de informatii asimilate necesar promovarii examenului. Deci in mod normal, inca de la inceput, piata spagii universitare nu ar fi trebuit sa existe. Sa presupunem prin absurd ca ar exista totusi studenti dispusi sa triseze, fara a se gandi prea mult la consecintele ce ii vor urmari in intreaga cariera profesionala. Dar este imposibil sa ne gandim ca ar putea exista profesori universitari dispusi sa primeasca bani pentru o nota de trecere. De la bun inceput se stie ca viata de profesor universitar nu este o viata prea bogata material, dar este o viata extrem de implinita din punct de vedere intelectual si social, profesorul fiind persoana obligata prin natura meseriei sa gandeasca inaintea tuturor celor ce activeaza in domeniul sau si de asemenea sa gandeasca mai mult decat ei pentru a putea sa le transmita o parte din gandirea sa, parte ce va fi asimilata in procesul profesional individual. Deci cincizeci de euro? Cincizeci de euro un examen care certifica cunostintele asimilate de student si care exprima cantitativ calitatea actului de invatamant? Asa cum scriam intr-un alt articol, un profesor nu se creaza intr-o singura generatie, deoarece traditia educatiei solide se acumuleaza, nu se creaza din senin. Inclinatia pentru spaga nu se poate justifica in niciun fel in mediul universitar, studentii se afla in facultate de buna voie, profesorii sunt in facultate pentru a invata si a forma tineri, nu pentru a-i nenoroci pentru restul vietii. Nu cred ca se poate imagina o pedeapsa la inatimea crimei care este spaga in mediul universitar.

Spaga la universitate 4.50/5 (90.00%) 2 votes

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

2 thoughts on “Spaga la universitate”

  1. Eu cred ca drumul spagii porneste de la secretariat, asitenti, cadre adiacente procesului de invatamant, fara implicarea in mod direct, voit, a profesorilor universitari. Cel putin nu in toate cazurile. O sa urmaresc cu interes cine va fi condamnat in aceasta ancheta.

Leave a Reply