Intre realitate si fictiune

In fiecare zi intalnim oameni care par detasati de realitate, par sa traiasca intr-o lume paralela si impenetrabila, neconectati la realitatea noastra contemporana si neimplicati in fenomenele sociale care afecteaza indivizii, grupurile sociale si in ultima instanta natiunea. Mai rau decat atat o parte dintre acesti oameni si-au creat un univers propriu in care lumea inconjuratoare este decorul iar elementele active ale acestui univers propriu sunt plasmuiri fara o corespondenta in viata reala. Nu intelegeti la ce ma refer? Nu v-ati uitat la televizor in ultima vreme? Nu ati citit presa?
Realitatea este prin definitie, materia care exista in afara constiintei omenesti si independent de ea, fapt, existenta efectiva, obiectiva, lucru real, asta conform dictionarului explicativ. Prin opozitie tot ceea ce nu este realitate este fictiune, adica reprezentare produsa de imaginatia cuiva si care nu corespunde realitatii sau nu are corespondent in realitate. Cu alte cuvinte, daca ideile, actiunile si publicatiile emanate de ziare, televiziuni, radio si Internet nu au corespondent in realitate nu fac decat sa contribuie la alcatuirea unui mediu fictiv, totalitatea acestora fiind un aport important din universul propriu in care traiesc subiectii de care vorbeam la inceputul articolului.
Ideile si conceptele preluate nemestecat din diverse medii de informare nu fac decat sa ne umple necesitatea informationala pe care cu totii o detinem cu fabulatii si plasmuiri care asigura celui ce le emana nu mai mult decat satisfacerea unui interes personal sau de grup care in nici un caz nu este congruent cu interesul nostru ca membru al societatii. Orice informatie pe care o primim ar trebui sa treaca pana la asimilare prin mai multe procese, constiente sau inconstiente, care ar trebui sa verifice concordanta informatiei cu realitatea, utilitatea acesteia prin prisma scopului nostru si a necesitatilor noastre, concordanta conceptelor cuprinse cu etaloanele standard ale societatii si multe altele. Trebuie sa primim informatia in mod sceptic si realist, nu trebuie sa credem orice aberatie, nu trebuie sa asimilam orice fabulatie, nu trebuie sa consideram orice fapt descris ca fiind parte din realitatea inconjuratoare. Altfel ajungem sa traim in universuri paralele fara interactiuni cu societatea si fara un sens pentru existenta personala.

Apreciati acest articol

Share...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page

One thought on “Intre realitate si fictiune”

Leave a Reply